Normal_justitie__rechtbank

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Rhowan P. uit Kloosterburen in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf met tbs en dwangverpleging. De jongeman, die voor psychische problemen werd behandeld bij Keroazie, kreeg in 2017 acht jaar celstraf met tbs en dwangverpleging opgelegd voor het doodsteken van Jesse van Wieren tijdens de nieuwjaarsnacht van 2016. Dit meldt RTL Nieuws.

De rechtbank oordeelde in 2017 al dat zowel Rhowan P. als zijn vriendin Desiree G. schuldig waren aan doodslag. Zij kregen allebei acht jaar gevangenisstraf opgelegd. G. ging niet in hoger beroep, maar tegen P. eiste het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep een straf van tien jaar met tbs. Hoewel het doodsteken van het slachtoffer vast staat, is er volgens de rechter onvoldoende bewijs voor een vooropgezet plan. Daarom is Rhowan P. veroordeeld voor doodslag en niet voor moord.

Tijdens de nieuwjaarsnacht van 2016 ontstond ruzie tussen het stel en de 28-jarige Jesse van Wieren. P. en G. hebben de jongeman in hun woning gedood en vervolgens in hun tuin begraven. Voorafgaand aan die dag had Rhowan P. meerdere malen bij Keroazie aangeklopt, een stichting die huisvesting en ambulante begeleiding biedt aan jongeren met verslavings- en psychische problematiek. Zowel Rhowan P. als Desiree G. werden daar behandeld. Het huis waar het drama zich afspeelde, is eigendom van Keroazie.

Door: Redactie Nationale Zorggids