Normal_rss_entry-127991

Voor de vierde keer konden geïnteresseerden een kijkje nemen achter de doorgaans gesloten deuren van een tbs-kliniek. Zeven van deze forensisch psychiatrische instellingen hielden zaterdag open dag.

Op de bonnefooi aanbellen bij een tbs-kliniek was er niet bij. Belangstellenden moesten zich vooraf inschrijven voor een rondleiding en alle 1.600 plaatsen waren vergeven. Dat waren er evenveel als bij de vorige open dag in 2016.

Er zijn twee soorten tbs-instellingen, een forensisch psychiatrisch centrum (fpc) of een forensisch psychiatrische kliniek (fpk). Om te laten zien hoe het eraan toe gaat in deze instellingen organiseerde koepelorganisatie TBS Nederland sinds 2013 een open dag.

De bezoekers kregen in de meeste gevallen een rondleiding en uitleg over behandelmethoden van de tbs-veroordeelden en arbeidsmogelijkheden. In de Van Mesdag Kliniek in Groningen mochten de gasten op eigen gelegenheid het gebouw verkennen.

De deelnemende instellingen waren de Beuken (Boschoord), Van der Hoeven Kliniek (Utrecht en Amersfoort), de Kijvelanden (Poortugaal), Dr. S. van Mesdag (Groningen), Oostvaarderskliniek (Almere Buiten-Oost), Pompestichting (Nijmegen en het Brabantse dorp Zeeland) en de Rooyse Wissel (Venray).

Door: ANP