Logo_ggz_oost_brabant_logo

De door- en uitstroom binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kan verbeterd worden wanneer gebruik wordt gemaakt van een transferverpleegkundige. Deze richt zich op de doorstroom van patiënten naar ketenorganisaties, zodat de overloop voor de patiënt zo soepel mogelijk verloopt. Hierdoor kunnen de kosten van de ggz omlaag, terwijl de kwaliteit juist omhoog gaat. Dit meldt Skipr.

GGZ Oost Brabant heeft ervaring opgedaan met de inzet van de transferverpleegkundige. Het idee stroomt voort uit het programma Samen Beter van GGZ Oost Brabant en zorgverzekeraar VGZ. Het doel daarvan is om tegen lagere kosten betere zorg voor cliënten te realiseren. “We mikken bij GGZ Oost Brabant op herstelgerichte ambulante zorg in de eigen omgeving van de cliënt”, aldus bestuursvoorzitter Oscar Dekker. Maar hij zegt dat de patiënt loslaten iets anders is dan de patiënt laten vallen.

Door de komst van de transferverpleegkundige wordt namelijk gezorgd voor begeleiding tijdens de overplaatsing naar een andere afdeling of instelling. “Hierdoor is de continuïteit van de zorg gewaarborgd en ervaart de cliënt zo min mogelijk verschil in de hulpverlening”, aldus Maarten Manders, transferverpleegkundige bij NAZ Huize Padua. Het gaat met name om cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), licht verstandelijke beperking-psychiatrie (lvb-p) en ouderenpsychiatrie.

Door: Redactie Nationale Zorggids