Normal_depressie

Antidepressiva waren tot nu toe de meest gangbare oplossing om een terugval van een depressie tegen te gaan, maar door deze antidepressiva te combineren met korte periode van preventieve cognitieve therapie, verkleint de kans op een terugval nog meer. Mensen die een combinatie van beiden doen, hebben 41 procent minder kans op een terugkerende depressie, zeggen onderzoekers van diverse Nederlandse ziekenhuizen en universiteiten waaronder het AMC, Radboudumc, de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit. Dat meldt de Volkskrant. 

De studie omvatte een onderzoek naar drie manieren om een depressie te voorkomen: het slikken van antidepressiva, het slikken van antidepressiva samen met preventieve cognitieve gesprekstherapie en het geleidelijk (en begeleid) afbouw van medicatie samen met gesprekstherapie. De meest effectieve om een depressie tegen te gaan blijkt het blijven slikken van medicijnen in combinatie met therapie.

De onderzoekers beseffen dat de kans op een terugval alsnog groot is (meer dan 40 procent), maar beide andere methoden geven zo’n 60 procent kans op een terugval. “Belangwekkend en hoopgevend. In de wereld van terugkerende depressies is het een flinke stap voorwaarts als je de kans op terugval met 41 procent kunt verkleinen door naast de antidepressiva een speciale therapie van slechts acht sessies te volgen. Wat de studie ook laat zien, is dat mensen niet aangewezen zijn op het blijven slikken van antidepressiva”, zegt klinisch pscyholoog Huub Buijssen die niet betrokken was bij het onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids