Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Het lijkt niet te lukken om de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg terug te brengen binnen de daarvoor geldende normen voor 1 juli 2018. Dat blijkt uit de rapportage die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft gemaakt. Volgens de staatssecretaris blijken de afspraken die de partijen in juli vorig jaar hebben gemaakt te ambitieus. Dat melden Rijksoverheid en de NZa. 

Blokhuis vindt dat de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ook moet gaan over de periode dat mensen wachten op zorg, de aanmeldwachttijd. “Er zijn ggz-instellingen die hele goede resultaten laten zien met de manier waarop zij patiënten ondersteunen tijdens het wachten op de behandeling. Als het in die instelling kan, moet dat op andere plekken ook kunnen. Ik verwacht van aanbieders dat zij hier veel meer werk van maken”, zegt Blokhuis.

De staatssecretaris heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd om te kijken of de wachttijd voor aanmelden kan worden opgenomen in het toetsingskader voor de beoordeling van de kwaliteit. De NZa heeft gerichte controles aangekondigd bij zorgverzekeraars, die verantwoordelijk zijn voor de zorginkoop en wachttijdbemiddeling. Daarnaast verwacht Blokhuis actievere voorlichting over wachttijdbemiddeling van alle partijen. Hij stelt extra geld beschikbaar voor regionale taskforces die knelpunten inventariseren en naar oplossingen zoeken.

Uit het rapport van de NZa blijkt overigens dat de wachttijden voor bepaalde diagnoses in de ggz langer zijn dan de door de specialisten zelf afgesproken Treeknormen (4 weken voor de aanmeldwachttijd en 14 weken voor de totale wachttijd). De wachttijden voor de behandeling van een aantal stoornissen zoals autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen zijn nog altijd boven de norm van 14 weken.

De wachttijden verschillen bovendien per regio. In de basis-ggz zijn de wachttijden het langst in Midden-IJssel en Flevoland, maar vallen zij binnen de Treeknormen. In de gespecialiseerde ggz moeten vooral patiënten in Midden-Holland langer dan de Treeknorm wachten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids