Logo_mediant

Ggz-instelling Mediant in Enschede heeft op een nieuwe locatie de originele isoleercel afgeschaft en maakt nu gebruik van Extra Beveiligde Kamers, mét zonlicht, een buitenplaatsje en een televisiescherm. Dat meldt Trouw. 

De nieuwbouwlocatie van Mediant is innovatief. Wie in de Extra Beveiligde Kamer (EBK) zit, kan zijn eigen spullen zien, wc-rollen zijn er niet en daarmee kan het toilet dus ook niet verstopt raken en de kamers bevatten geen deurknoppen meer om eventuele verhangingen te voorkomen.

Sinds de komst van de EBK is het aantal separaties afgenomen, evenals de duur ervan. Deze positieve uitkomsten zijn een gevolg van betere communicatie, striktere medicijntoediening en aanwezigheid van personeel.

“De EBK’s zijn een stuk vriendelijker. Mensen krijgen de regie terug en hebben afleiding. Dat ze zelf kunnen kiezen waar ze gebruik van maken, vinden ze vaak prettig. Daarnaast evalueren we ieder bezoek aan de EBK, dat geeft de patiënt een stem”, zegt personeelslid Nicky Wagenvoort. Nu de separatiekamers een stuk vriendelijker zijn, betekent dat niet dat er veel gebruikgemaakt van moet worden. Juist niet. De ggz-instelling streeft naar een afname van het aantal separaties. 

Door: Redactie Nationale Zorggids