Normal_geld__stapel__munten

Ggz-instelling Psycho Informa is onlangs failliet verklaard. Niet de directie, maar het personeel vroeg faillissement aan, omdat hun salaris al langere tijd niet uitbetaald werd. Psycho Informa stond tot afgelopen maart onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wegens tekortkomingen op het gebied van governance, personeel en dossier. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De ggz-aanbieder had locaties in Schoonhoven en Woorden en bediende ruim zeshonderd cliënten, waaronder een grote groep transgenders. De specialisatie van de praktijk is namelijk genderdystrofie. Directrice Tanja van Hengel kwam vorig jaar al in opspraak omdat zij verhuisde naar Curaçao en vanaf daar mensen behandelde via Skype. Ook werd ze tijdelijk geschort omdat ze grensoverschrijdend gedrag had vertoond.

Cliënten waren vorige week nog niet op de hoogte gesteld van het faillissement, of dat inmiddels wel is gebeurd, is niet bekend. Wie er wel van op de hoogte is, verkeert in grote onzekerheid. “Ik wacht op groen licht om volgende maand met hormoontherapie te mogen starten. De handtekening van mijn psychiater is ook belangrijk voor de verzekering”, zegt een transgender-cliënt. Hoewel de inspectie toezicht blijft houden op de continuïteit van zorg, is dat moeilijk te bewerkstelligen als het gaat om genderdystrofie. Er zijn maar weinig praktijken die daarin gespecialiseerd zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids