Normal_hooikoorts

Taiwanese onderzoekers hebben ontdekt dat allergische astma en hooikoorts kunnen leiden tot een psychische aandoening. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een dergelijke allergie ruim 1,5 keer zoveel kans op een psychische stoornis dan mensen zonder astma of hooikoorts. Dat meldt EOS wetenschap. 

Ongeveer 11 procent van de mensen met allergische astma of hooikoorts, krijgt een last van een psychische stoornis. Dat is bij mensen zonder allergie bijna 5 procent minder vaak het geval. Om tot deze conclusies te komen, gebruikten de Taiwanezen een database van gegevens van bijna vijftigduizend mensen die last hadden van een allergie en 140.000 mensen die geen allergische klachten hadden.

Wetenschappers vermoeden dat de relatie tussen een psychische stoornis en een allergie voortkomt uit de ontsteking die een allergie veroorzaakt. Andersom kan een psychische aandoening veel stress veroorzaken, wat ook weer een allergische reactie kan versterken. Wat de precies de oorzaak van het verband is wordt nog uitgezocht. Ondertussen luidt het advies aan artsen: let op de geestelijke gezondheid van de patiënt met een allergie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids