Normal_rekenmachine_geld

Uit een analyse van Vektis Intelligence blijkt dat in Den Haag per verzekerde inwoner 55 euro méér per jaar aan geestelijke gezondheidszorg wordt uitgegeven dan gemiddeld in Nederland. Uit de data blijkt dat de totale zorgkosten per Haagse verzekerde (3.502 euro per jaar) niet veel verschillen van het Nederlandse gemiddelde (3.498 euro per verzekerde). Maar op onderdelen zijn er grote verschillen, en niet alleen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Zo geeft een verzekerde Hagenaar per jaar 31 euro meer uit aan medicijnen en 14 euro meer aan specialisten dan gemiddeld. Dat meldt Vektis. 

Dat het totale gemiddelde van Den Haag vergelijkbaar is met dat van Nederland, komt doordat een verzekerde in Den Haag weer veel minder uitgeeft aan zorg thuis en aan zorg in een instelling (in totaal 81 euro minder).

In Urk worden de minste zorgkosten gemaakt ten opzichte van het landelijk gemiddelde, 1.788 euro per persoon. Verzekerden in de gemeente Oldambt maken de meeste zorgkosten, ruim 4.500 euro per persoon. Wie wil weten hoe het in zijn gemeente zit, kan daarvoor de website van Vektis raadplegen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids