Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Diverse winkels die lachgaspatronen verkopen tonen zich bereid om een leeftijdsgrens te hanteren bij deze producten. Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zijn hierover in gesprek met diverse bedrijven die patronen en ander benodigdheden voor het inhaleren van lachgas verkopen. Dat meldt de Telegraaf. 

Het kabinet wil de verkoop van lachgas aan minderjarigen aan banden leggen. Naast een leeftijdsgrens, wil het ministerie van volksgezondheid ook een maximum stellen aan het aantal lachgaspatronen dat verkocht mag worden. Uit de gesprekken die Bruins en Blokhuis met leveranciers hebben gevoerd, blijkt dat zij hiertoe bereid zijn.

Bol.com is enkele maanden geleden gestopt met het verkopen van lachgaspatronen, maar in winkels als de Sligro en Blokker liggen ze nog tussen de kookartikelen. Dergelijke patronen worden namelijk in de keuken gebruikt voor het spuiten van slagroom. Jongeren gebruiken deze artikelen echter om ballonnen met lachgas te vullen.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Door het zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid.  

Door: Redactie Nationale Zorggids