Normal_ggz_ouderenzorg_dwangbuis_bandenfixatie

Hoewel het de bedoeling was om het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) af te bouwen, drong staatssecretaris Paul Blokhuis aan op het vrijmaken van bedden voor mensen die gevaarlijk verward gedrag vertonen. Opmerkelijk, maar wel begrijpelijk, vindt hoogleraar Hans Kroon van Universiteit Tilburg. De aanpak lost niet alle problemen in de ggz op, maar het kan de ambulante zorg mogelijk de benodigde oppepper geven. Dat meldt Trouw. 

Zorgverzekeraars en ggz-instellingen hebben afspraken gemaakt over het vrijmaken van beveiligde bedden voor verwarde mensen die gevaarlijk gedrag vertonen. Verzekeraars staan open voor aanvragen van instellingen die extra bedden nodig hebben. Als er inderdaad extra ruimte nodig is, geven zij hiervoor toestemming.

Sinds een paar jaar is de beddenafbouw in de ggz in gang gezet. Tot nu toe is er al aardig wat afgebouwd met het idee om meer ambulante zorg in te zetten. Nu er juist extra bedden worden ingezet, zal het in het vervolg moeilijk worden om deze weer weg te doen. Daarnaast loopt de ambulante zorg nog steeds achter, mede door de rappe afbouw van bedden in de ggz. Toch vreest hoogleraar Kroon dat het toevoegen van meer bedden niet de oplossing gaat zijn. “Ik ben benauwd dat dit voortkomt uit kortetermijnpaniek.”

Aan de andere kant denkt Kroon ook dat het nieuwe akkoord een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de ambulante zorg. Ondanks alles doet Nederland het niet slecht, als we kijken naar de opvangcapaciteit in Nederland, zegt hij. “Er zijn landen in Europa die het met minder doen en niet steen en been klagen over de opnamecapaciteit.”

Door: Redactie Nationale Zorggids