Normal_gevangenis_cel

De Levenseindekliniek heeft een euthanasieverzoek van een 42-jarige tbs’er afgewezen. De man die al twintig jaar achter slot en grendel zit omdat hij minderjarige jongens misbruikte vond het genoeg geweest toen hij hoorde dat hij naar de longstayafdeling van De Pompestichting moest. Dat meldt de Gelderlander. 

Volgens de Levenseindekliniek was er bij de man geen sprake van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. En daarom werd zijn verzoek niet ingewilligd, aldus de advocaat van de tbs’er. Het weigeren van verblijf op een longstayafdeling mag geen reden zijn voor het toekennen van euthanasie. De tbs’er vindt daarentegen dat hij moet kunnen kiezen tussen overplaatsing en een zelfgekozen levenseinde.

Patiënten die op de longstayafdeling van een tbs-kliniek verblijven, zitten daar vaak tot het einde van hun leven. Het gaat hier om meer dan de helft van de tbs’ers op de afdeling die nooit meer vrijkomt. Daarom wil advocaat Jan-Jesse Lieftink, die ook de eerder genoemde man representeert, dat tbs hoe dan ook eindig is, ook als iemand op de longstay verblijft.

Door: Redactie Nationale Zorggids