Normal_geld__munten__centen

Advocaten van drie zorginstellingen die worden verdacht van fraude met het persoonsgebonden budget (pgb), stellen dat er rekening gehouden moet worden met de gedoogsituatie die al jaren geleden in de praktijk is ontstaan. Dit zou hen de vrijheid geven om zorgfuncties flexibel in te zetten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de zorginstellingen van fraude van drie miljoen euro. Dit meldt Telegraaf.

Het gaat om de zorginstellingen Pastoraal Centrum Saron, stichting ’t Zout en stichting In Het Zadel, die maandag voor de rechter stonden. De advocaten stuurden aan op deze gedoogregeling in een poging om de rechtszaak niet inhoudelijk te laten behandelen. De rechter was het daar niet mee eens. Het verwijt van de verdediging zal echter later in het proces wel worden meegenomen.

In totaal zouden de christelijke zorginstellingen voor drie miljoen euro gefraudeerd hebben met declaraties. De advocaten stellen dat de cliënten de zorg hebben ontvangen waar voor betaald is. Met de miljoenen die buit is gemaakt via het persoonsgebonden budget, zijn onder andere de huur en andere bedrijfskosten bekostigd. Het OM verdenkt de instellingen van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Het proces duurt tot eind juni. Daarbij worden zeven bestuurders en medewerkers gehoord, evenals zo’n zestig getuigen zoals andere werknemers en cliënten. Op 10 juli wordt verwacht dat de rechtbank uitspraak doet in de zaak.

Door: Redactie Nationale Zorggids