Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Besluitvorming tot dwangbehandeling en de preventie, uitvoering en registratie van separaties verdienen blijvende aandacht in de geestelijke gezondheidszorg, met name binnen de verslavingszorg. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) naar aanleiding van bezoeken aan 35 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in de afgelopen drie jaar. Omdat de inspectie instellingen heeft bezocht waar risico’s het grootst leken, is het beeld dat uit de resultaten naar voren komt niet representatief voor de gehele sector. Dit meldt de inspectie.

De inspectie wilde onder andere nagaan of aan het beleid om het separeren terug te dringen voldoende uitvoering werd gegeven. Uit het inspectieonderzoek bleek dat in driekwart van de gevallen voldoende was geprobeerd om de separatie te voorkomen. In de kinder- en jeugdpsychiatrie was dit zelfs in alle elf onderzochte dossiers het geval. Minder gunstig was het resultaat in de verslavingszorg: in meer dan de helft van de gevallen was niet volledig voldaan aan de norm.

Het feit dat er pas tijdens inspectiebezoeken bepaalde mankementen in de separeerunits aan het licht kwamen, baart de inspectie zorgen. In twee instellingen mochten een separeerruimte op aanwijzing van de inspectie niet gebruikt worden tot de noodzakelijke verbeteringen zouden zijn uitgevoerd.

Zeventien bezochte instellingen hebben verbeteringen moeten doorvoeren en de inspectie moeten informeren over de voortgang daarvan. De inspectie bracht in dat kader in totaal 12 vervolgbezoeken. Eenmaal heeft de inspectie een waarschuwing gegeven; vier maal heeft zij een bestuurlijke boete opgelegd voor het niet (of niet juist) melden van een dwangtoepassing aan de inspectie en twee maal voor het niet juist toepassen van een middel of maatregel.

De inspectie realiseert zich goed dat het ondergaan van zorg in een dwangsituatie zeer ingrijpend is voor cliënten. Het voorkomen dan wel zorgvuldig uitvoeren vergt veel van de betrokken individuele hulpverleners en teams. De inspectie waardeert de inspanningen die professionals plegen om het zo goed mogelijk te doen in vaak ingewikkelde omstandigheden.

Door: Redactie Nationale Zorggids