Normal_kind_knuffel

GGZ Nederland vindt dat er een preventieprogramma moet komen voor kinderen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met psychische aandoeningen of verslavingen. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden hierin de regie kunnen nemen. Dat meldt de belangenbehartigingsorganisatie. 

Als het aan GGZ Nederland ligt, wordt het huidige preventieprogramma, waar onder meer het Rijksvaccinatieprogramma onderdeel van is, uitgebreid om psychische aandoeningen in Nederland aan te pakken. Want klachten ontstaan vaak al op jongere leeftijd.

“Preventie draagt bij aan persoonlijke gezondheid, welbevinden en maatschappelijk suces. Aan goed functionerende sociale netwerken en een stabiele en veilige samenleving. Aan het voorkomen van gezondheidszorgkosten op korte en langere termijn”, aldus GGZ Nederland. De belangenbehartigingsorganisatie hoopt zorgverzekeraars en gemeenten te kunnen bewegen naar een gezamenlijk gesprek hierover, zodat een preventieprogramma psychische aandoeningen voor jeugd tussen de 0 en 25 jaar kan worden opgezet.

Gisteren sprak de Tweede Kamer over preventie binnen de ggz en verslavingszorg. In het kader daarvan heeft GGZ Nederland ook een beroep gedaan op de Kamerleden en het ministerie van volksgezondheid om te gaan nadenken over een dergelijk preventieprogramma voor kinderen en jongeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids