Normal_normal_cocaine_drugs

Het Trimbos-instituut heeft onlangs xtc-pillen en cocaïne onderzocht. De pillen blijken steeds smeer mdma te bevatten en tegelijkertijd is de cocaïne steeds zuiverder. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt onderzoeker Daan van der Gouwe. Want sterkere drugs zorgen voor sterkere effecten. Dat meldt NOS. 

Waar er in 2013 nog 120 milligram mdma in xtc-pillen zat, zat er vorig jaar 167 milligram in. Ook is er de afgelopen jaren meer cocaïne toegevoegd aan de poeder die onder die noemer wordt verkocht.  In 2017 zat er 68 procent cocaïne in, terwijl dat in 2014 nog 59 procent was.

“Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten”, zegt Van der Gouwe over de sterkere xtc-tabletten. “De na-effecten zoals de kater kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in de problemen komen en belanden op de EHBO.” Het is daarom belangrijk voor gebruikers om voor inname goed op de hoogte te zijn van de drug en vooral om de pillen te laten testen. Niemand zou zomaar drugs moeten slikken zonder te weten wat er precies in zit, zegt de onderzoeker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids