Normal_oma_ouderen_berjaarden

In de gemeente Rotterdam worden maatregelen getroffen om branden met dementerende ouderen, verwarde personen en verslaafden te verminderen. Daarvoor gaat de gemeente de bewoners afsluiten van het gasnet als blijkt dat dit niet langer verantwoord is. Dan kan worden overgegaan op een elektrisch kookstel, wat veel minder brandgevaarlijk is. Dit meldt Volkskrant.

Brandpreventie moet niet alleen de woning veiliger maken voor de bewoner en buren, maar kan ook zorgen wegnemen bij mantelzorgers en familieleden. Om vast te stellen of iemand niet langer zelfstandig mag koken op gas, gaat de brandweer deelnemen aan keukentafelgesprekken. In die gesprekken wordt vastgesteld wat voor type zorg en hoeveel uur iemand nodig heeft. De brandweer denkt dat het lang niet altijd nodig is om daadwerkelijk de gaskraan dicht te draaien. “Sommige mensen zijn geholpen met een rookmelder of een sprinklerinstallatie, bij anderen is het gebruik van gas niet langer verantwoord”, aldus Arjen Littrooij, directeur van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Door de bezuinigingen in de zorg wonen dementerende ouderen en mensen met psychiatrische problematiek steeds langer thuis. Hierdoor is het risico op brand groter, als blijkt dat zij niet op veilige wijze gebruik kunnen maken van het kookstel op gas. Ook mensen die dreigen hun woning op te blazen kunnen zo van het gasnet afgehaald worden. Dit zou in sommige gevallen zelfs met dwang moeten.

Door: Redactie Nationale Zorggids