Normal_depressie_alleen_vrouw

Steeds meer psychiatrische patiënten krijgen euthanasie verleend en dat baart psychiaters ernstige zorgen. Ze vrezen namelijk voor een toename van het aantal patiënten dat zelfmoord pleegt. Het is niet bekend wat euthanasie van de ene psychiatrische patiënt doet met een ander, maar als het aan hoogleraar Jim van Os ligt, komt daar onderzoek naar. Dat meldt Trouw.

“Dit is een heel nieuw onderwerp. We weten dat traumatische gebeurtenissen in het netwerk van patiënten een aanleiding kunnen zijn voor suïcide. Als er in groepstherapie, waarin mensen elkaar proberen te steunen, opeens een lege stoel is, dan heeft dat enorme impact op de groep. Door het wegvallen van iemand, kan een ander mens uit evenwicht raken”, zegt Van Os, hoogleraar psychiatrie bij het UMC Utrecht.

Hij vindt steun van psychiater Esther van Fenema die momenteel bekende Nederlanders behandelt in ‘BN’ers in therapie’. Zij denkt dat patiënten elkaar kunnen ‘aansteken’ door een euthanasie in hun omgeving. Dit is geen bewezen feit, maar wel aannemelijk. Hier denkt de Levenseindekliniek anders over. Hoewel de kliniek ook geen onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen, denkt een woordvoerder dat euthanasie juist leidt tot minder suïcide in de omgeving van de patiënt. Juist omdat euthanasie laat zien dat er een andere manier is om te sterven dan door zelf een einde te moeten maken aan je leven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids