Normal_pieter_baan_centrum

Het Pieter Baan Centrum (PBC) experimenteert sinds dit jaar met het alsnog observeren van daders die niet aan het psychologisch onderzoek willen meewerken. Met succes, zegt PBC, want tot nu toe is 48 procent van de weigeraars alsnog gediagnosticeerd met een stoornis. Voorheen lag dat percentage op 36 procent. Dat meldt NOS. 

Tbs-weigeraars kunnen gemotiveerd worden om alsnog voor tbs te gaan, als de verdachten vooraf weten hoe lang zij ongeveer behandeld moeten worden, stellen tbs-advocaten.

Daar is Harry Beintema, voorzitter van TBS Nederland het niet mee eens. “De duur van de behandeling verschilt per persoon. Voor de één duurt het langer dan voor de ander. Bovendien wil je niet dat patiënten hun tijd gaan uitzitten en niet meer meewerken aan hun behandeling.” Tegenwoordig duurt een tbs-behandeling zo’n 8 jaar.

Eén zogenoemde weigeraar is Michael P., die vandaag terechtstaat voor de moord op de 25-jarige Anne Faber. Na dit dodelijke incident is in Nederland de discussie ontstaan hoe iemand die zulke gewelddadige dingen kan doen, tbs kan weigeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids