Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

In verband met een tekort van Chloordiazepoxide 5mg, 10mg en 25mg tabletten, mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden tijdelijk alternatieven, afkomstig uit andere EU-lidstaten afleveren aan artsen. Dit meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

Zij hoeven daardoor geen individuele toestemming vooraf meer te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie meer bij te houden. Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor Chloordiazepoxide Sandoz dragee 5, 10 en 25 mg. Ook is er een alternatief voor Chloordiazepoxide Teva 5, 10 en 25 mg omhulde tabletten.

Toestemming is tijdelijk

Het is nog niet bekend wanneer er weer voldoende voorraad zal zijn van Chloordiazepoxide 5mg, 10mg en 25mg tabletten. De IGJ-toestemming loopt daarom vooralsnog tot en met 10 september 2018.

Chloordiazepoxide is een middel dat wordt voorgeschreven bij angststoornissen en bij spanning. Ook wordt het geneesmiddel voorgeschreven bij mensen die afkicken, omdat het voor een ontspannen gevoel in het lichaam zorgt. Hierdoor zijn de lichamelijke bijwerkingen van afkicken milder.

Door: Redactie Nationale Zorggids