Normal_medicijn_antipsychoticum

Het antidepressivum Seroxat kan voor ernstige bijwerkingen zorgen en toch krijgen kinderen en tieners dit middel voorgeschreven. Enkele bijwerkingen zijn suïcidaal gedrag en de ontwikkeling van angstgevoelens. Van deze bijwerkingen wist niemand behalve producent GlaxoSmithKline af. Het middel is ook nog eens niet effectief is voor kinderen onder de achttien jaar. Dat melden RTL Nieuws en de Telegraaf.

De 32-jarige Gerard Eggebeen kreeg Seroxat voorgeschreven toen hij veertien jaar oud was. Hij ondernam meerdere zelfmoordpogingen en is nog steeds depressief. Eggebeen spande een rechtszaak aan tegen de farmaceut en won. De rechtbank is van mening dat GSK artsen had moeten waarschuwen over de ernstige bijwerkingen voor kinderen en slechte werking ervan onder kinderen.

“Ik zal niet rusten voordat deze troep voor iedereen onder de achttien van de markt is en mensen die er schade van hebben gehad een gevoel van rechtvaardigheid ervaren. Het idee dat er ergens in een wolkenkrabber bij GSK iemand zit, die nu weet wat ze met mensen hebben gedaan. Daar gaat het om”, zegt Eggebeen die inmiddels een stichting heeft opgericht war mensen die Seroxat gebruiken of hebben gebruikt, zich kunnen melden.

GSK laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitspraak en zich te beraden op hoger beroep. “Al meer dan tien jaar wordt er in de bijsluiters gewaarschuwd voor de toename van het risico op suïcidale gedachten en gedrag dat geassocieerd wordt met de behandeling van kinderen en adolescenten met antidepressiva, waaronder paroxetine.” Paroxetine is het werkzame stofje in Seroxat. Bovendien, stelt de farmaceut, is er nooit een licentie geweest om het middel aan jongeren voor te schrijven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids