Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Een grootschalige studie onder leiding van hoogleraar Statistische Genetica Danielle Posthuma (VU/VUmc) en medeonderzoeker Sophie van der Sluis heeft tot nieuwe aanwijzingen geleidt voor de genetische basis van neuroticisme. Neuroticisme is een belangrijke risicofactor voor psychiatrische aandoeningen als depressie, angst en schizofrenie, maar het is ook gerelateerd aan bijvoorbeeld levensduur en welzijn. Dit meldt de VU.

Dit onderzoek is de grootste studie naar neuroticisme ooit. Omdat effecten van specifieke genen op persoonlijkheidstrekken doorgaans klein zijn, bestudeerden de onderzoekers genetische data van bijnaa 450.000 mensen. Zo vonden ze 124 nieuwe genetische regio’s die gerelateerd zijn aan verschillen tussen mensen in neuroticisme.

“Dit is een sterke toename vergeleken met eerdere studies (zestien genetische regio’s) en toont aan dat zeer grote steekproeven nodig zijn om de kleine effecten van vele genen te kunnen ontdekken”, aldus Van der Sluis. De resultaten wijzen er verder op dat genen die verantwoordelijk zijn voor neurotisch gedrag met name tot uitdrukking komen in frontale hersengebieden, en in drie specifieke celtypen.

Genetische overlap met depressie

Aangezien hoge scores op neuroticisme vaak samengaan met depressieve klachten keken de onderzoekers ook naar de genetische overlap tussen neuroticisme en depressie. Voor depressie bekeken de onderzoekers genetische informatie in ruim 688.000 personen. Zij vonden 45 genetische regio’s voor depressie. Een groot deel daarvan kwam overeen met de genetische regio’s voor neuroticisme. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan het begrip van de biologische relatie tussen deze twee eigenschappen en bieden concrete handvaten voor vervolgonderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids