Normal_rekenmachine_geld

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptenzorg krijgen er 180 miljoen euro bij. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid doet dit omdat de tarieven in de langdurige niet meer overeenkomen met de almaar zwaarder wordende zorg. De ggz krijgt er 10 miljoen bij en de gehandicaptenzorg 98 miljoen euro. Het vervoer naar de dagbesteding hoogt de minister op met nog eens 75 miljoen. De Jonge verhoogt het budget voor de verpleeghuiszorg niet. Dit meldt de Telegraaf. 

Door de budgetten op te hogen, komt er per cliënt meer geld beschikbaar, zegt De Jonge. Dit doet hij naar aanleiding van de conclusies van een onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), op initiatief van voormalig staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De tarieven voor de langdurige zorg waren sinds 2009 namelijk niet meer herijkt.

Dat De Jonge het budget voor de verpleeghuiszorg niet aanpast noemt de Telegraaf opvallend. Volgens de minister is er de afgelopen tijd zoveel onrust geweest in de verpleeghuiszorg, dat hij het nu tijd vindt voor orde en rust. Bovendien vindt het kabinet het nodig om hier meer geld naartoe te sturen, wegens het grote personeelstekort. 

Door: Redactie Nationale Zorggids