Normal_hulplijn_telefoon

Voor mensen die eenzaam zijn, kan de zomer net zo voelen als de feestdagen. Iedereen is met vakantie of doet iets anders leuks. Hierdoor neemt het gevoel van eenzaamheid toe. Een praatje kan dan enorm helpen. Vrijwilligers van Sensoor bieden een luisterend oor aan mensen met zorgen, verdriet en problemen. Omdat de zomertijd een drukke tijd is voor Sensoor, zoekt het naar extra vrijwilligers om mensen een luisterend oor te kunnen bieden. Potentiële vrijwilligers worden professioneel getraind. Dat meldt Sensoor. 

De landelijke luisterlijn wordt vaker gebeld dan ooit. Afgelopen juni beantwoordde Sensoor bijvoorbeeld 1.800 telefoontjes méér dan in diezelfde maand vorig jaar. Het aantal vrijwilligers is te laag om deze groei te kunnen opvangen. Ook deze zomer verwacht de luisterlijn veel telefoontjes, want hoewel je het misschien niet zou verwachten ligt juist in de zomer eenzaamheid op de loer.

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht zochten dit uit. Wat bleek? Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of eenzaam bent, vergroot mooi zomerweer het gevoelsmatige contrast met al die vrolijke mensen die je ineens overal voorbij ziet komen. Veel TV- en radioprogramma’s houden een zomerstop. Verder zijn familieleden in deze periode vaak op vakantie en het verenigingsleven ligt stil.

Behoefte aan contact

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam en één op de drie mensen voelt zich matig eenzaam. De vrijwilligers van Sensoor merken dit ook aan de telefoon en via de chat. Eenzaamheid is de grootste (achterliggende) reden waarom mensen contact opnemen. Mensen die zich eenzaam voelen hebben vaker weinig contacten met vrienden en gezondheidsproblemen dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Langdurige eenzaamheid kan zelfs angst en depressie veroorzaken.

Door: Redactie Nationale Zorggids