Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Of een patiënt met posttraumatische stresstoornis (PTSS) nu één of wisselende therapeuten heeft, maakt niet uit. De behandeling door één therapeut wordt net zo positief beoordeeld als de behandeling van een patiënt door wisselende therapeuten. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, zo meldt GGZ Nieuws. 

Patiënten die psychotherapie nodig hebben, krijgen normaal gesproken één therapeut aangewezen. Dit omdat gedacht wordt dat het de relatie versterkt en de patiënt aanmoedigt om te praten over zijn trauma’s. Hoofdonderzoeker Agnes van Minnen zag dat het vaak lastig is om met één therapeut te werken, omdat veel van hen een parttime baan hebben. Therapeuten blijken ook geregeld van het behandelplan af te wijken en volgens Van Minnen zouden meerdere therapeuten binnen één behandeling een strakker plan trekken.

Daarom startte ze een pilot bij Overwaal van ggz-instelling Pro Persona en bij kliniek PSYCTREC. De traumabehandeling daar vond tijdens de pilot plaats met afwisselende therapeuten. Dus per sessie was een andere therapeut aanwezig, ook wel therapeutrotatie genoemd. Uitgaande van zestien sessies kregen patiënten met een trauma tussen de vier en zestien therapeuten te zien. Met positieve resultaten als gevolg. Patiënten vonden het juist fijn dat er meerdere professionals bij de behandeling betrokken waren en de professionals vonden de nieuwe werkwijze ook effectief en er werd minder van het behandelplan afgeweken.

“Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een verbetering is van de therapeutische relatie, omdat de therapie sneller tot de kern komt, en je als patiënt leert om meerder mensen te vertrouwen. Patiënten zeggen: “Ik kon zo niet om de hete brij heen blijven draaien, zoals ik bij een eerdere therapeut wel deed”.”

Een vervolgstap is testen of deze werkwijze ook toegepast kan worden in ambulante behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids