Normal_therapie_behandeling_luisteren_therapeut_psychologie_ggz_verward_boos_verdriet

Wie bij Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz), behandeld wordt voor depressie of een angststoornis gaat waarschijnlijk betere zorg ervaren. Dit komt door een nieuw beloningssysteem dat de zorgaanbieder is aangegaan met Menzis. Door de ervaring en beoordeling van patiënten te koppelen aan behandelingen, is de verwachting dat de kwaliteit van de behandeling omhoog gaat. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De samenwerking geldt voor drie jaar en dat zou genoeg ruimte moeten bieden om de behandeling van depressie en angststoornissen te beoordelen en te verbeteren. Nu is er nog bijna geen onderscheid in de beloning van goede en slechte resultaten. Het nieuwe systeem moet er voor zorgen dat goede behandelingen een gunstigere vergoeding hebben voor Dimence, wat op zijn beurt moet zorgen voor een algehele verbeterslag.

“We onderzoeken via vragenlijsten hoe onze cliënten reageren op alle aspecten van de behandeling”, vertelt Harma van der Wal van Dimence. Het gaat onder andere op de reactie op medicatie, op welk moment een middel ingezet wordt en hoe de nachtrust beïnvloed wordt. “Die vragenlijsten zijn oorspronkelijk bedoeld als houvast voor de behandelaar, maar wij gebruiken die gegevens nu ook om trends te onderzoeken in behandelingsresultaten.”

Door: Redactie Nationale Zorggids