Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

De rechtbank in Lelystad heeft een 40-jarige man een gedwongen behandeling van een jaar opgelegd nadat hij tijdens een psychose een hond doodstak op een zorgboerderij. Het gaat om een behandeling van een jaar en daarna volgt een beschermde of begeleide woonvorm met dagbesteding. Dit meldt Telegraaf.

De man uit Lelystad had in april van dit jaar een psychose, waarbij het de hond aanzag als het symbool van het kwaad. Om dit kwaad te bestrijden, heeft hij de hond neergestoken. Het dier bezweek aan de verwoningen.

Ontoerekeningsvatbaar

Zowel een psycholoog als een psychiater stellen dat de man in een psychose verkeerde en volledig in de waan leefde dat het dier kwaadaardig was. De man wordt door de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en daarom is rechtsvervolging niet mogelijk.

De dader verkeert op dit moment in een stabiele psychiatrische staat en neemt medicatie. De rechtbank ziet opname en intensieve behandeling als noodzakelijk om de kans op herhaling te verkleinen. Na de behandeling van een jaar volgt begeleid of beschermd wonen met dagbesteding voor de man.

Door: Redactie Nationale Zorggids