Normal_stethoscoop_rekening

Zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn niet van plan om ggz-behandelingen te vergoeden op basis van resultaat. Een woordvoerder van CZ noemt de resultaatgerichte behandeling voor depressies door Menzis een gewaagde stap. Menzis wil belonen op basis van uitkomsten en niet langer op basis van het aantal behandelingen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. 

CZ en VGZ zetten in op beter geestelijke gezondheidszorg (ggz) en doen dat ieder op hun eigen manier. VGZ werkt met drie ggz-instellingen samen in proeftuinen. Uitkomsten van behandelingen worden gedeeld, maar het oordeel ligt bij de zorgaanbieder.

Zorgverzekeraar CZ  besteedt de afgelopen tijd veel aandacht aan e-health. Patiënten digitaal hulp aanbieden kost minder geld en minder personeelsuren. “In de ggz is sprake van een groot personeelsgebrek en schaarste in de zorg”, zegt een woordvoerder en daarom is het belangrijk om te blijven inzetten op goede hulp zonder dat de patiënt een gebrek aan tijd door een hulpverlener ervaart.

Cabaretier Pieter Derks betaalt als toekomstige Menzis-klant alleen voor ontvangen zorg

Cabaretier Pieter Derks heeft op Radio1 van zich laten horen. Hij laat de zorgverzekeraar weten komend jaar lid te worden. Maar, zegt Derks, hij betaalt de zorgpremie alleen als hij zorg afneemt. “Mijn zorgpremie stijgt al jaren, terwijl ik niet meer naar de dokter ben geweest. Dat is natuurlijk in niemands belang,dat geld kan op andere plekken vele beter worden besteed.” Menzis-medewerkers moeten van hem iedere vijf minuten registeren welke werkzaamheden zij hebben uitgevoerd en alle Menzis-klanten moeten zeker zestien keer per jaar een vragenlijst invullen. 

'Behandelaren krijgen altijd betaald'

Een woordvoerder van Menzis laat op Twitter weten dat behandelaren altijd betaald worden voor de behandeling die geleverd is. De verzekeraar zegt enkel te willen belonen en niet te willen wegnemen. Het Eindhovens Dagblad nam contact op met de woordvoerder over de gevolgen voor de individuele patiënt. Volgens hem merken patiënten er niets van krijgen zorgverleners die niet meedoen hun rekeningen altijd betaald. 

Menzis heeft voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids