Normal_pil_medicijnen

Minister Bruins van Medische Sport waarschuwt voor de toename in het gebruik en de verslaving van pijnstiller oxycodon. Het zeer zware middel wordt steeds meer gebruikt, evenals de middelen fentanyl, morfine en buprenorfine. Verslaving ligt op de loer als de middelen via internet gekocht worden, zonder toezicht van een arts. Dit meldt Telegraaf.

In 2008 gebruikten ongeveer 94.000 Nederlanders oxycodon, wat in tien jaar is gegroeid naar maar liefst 490.000 mensen. Oxycodon staat bekend als paardenmiddel, omdat het een zeer zware opiaat is. Cijfers over de toename zijn naar buiten gebracht nadat D66-kamerlid Kamervragen stelde over het gebruik hiervan. Ze uitte haar zorgen over de steeds groter wordende groep die het middel gebruikt.

Als de pijnstiller voor een korte periode wordt gebruikt, bijvoorbeeld na een zware operatie, dan is de kans op verslaving klein volgens Bruins. Echter zijn de middelen ook via internet verkrijgbaar, waardoor er geen toezicht is op het gebruik door een arts of behandelaar.

Er wordt meer gebruik geregistreerd en tegelijkertijd stijgt ook het aantal mensen met een vergiftiging van oxycodon. Vorig jaar waren dit 280 gevallen, terwijl dit in 2008 6,5 keer zo weinig was. Minister Bruins vindt het dan ook belangrijk om de ontwikkeling van gebruik van opioïden te blijven monitoren.

Door: Redactie Nationale Zorggids