Normal_joint_drugs_wiet_verslaving

Onderzoekers van het International Cannabis Consortium hebben ontdekt dat 35 genen in verband gebracht kunnen worden met het gebruik van cannabis. Een deel van deze genen worden ook in verband gebracht met het ontwikkelen van schizofrenie. Aan de hand van de genen kan bepaald worden hoe aannemelijk het is dat iemand wiet zal gaan roken. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek zijn de genen van ongeveer 180.000 mensen over de hele wereld onderzocht. Het is hiermee direct het grootste onderzoek naar de erfelijke factoren van het gebruik van cannabis. Er is gebruik gemaakt van genetische databanken, waardoor de onderzoekers toegang hadden tot informatie over iemands genen.

Gen CADM2

Van alle genen is vooral het gen CADM2 van interessant voor het gebruik van wiet. Dit gen is ook verantwoordelijk voor risicovol gedrag, persoonlijkheid en het gebruik van alcohol. “Dat CADM2 ook sterk geassocieerd is met het gebruik van cannabis past in dit plaatje”, aldus hoofdonderzoeker Jacqueline Vink van de Radboud Universiteit.

Zelfmedicatie

Uit het onderzoek blijkt dat gebruik van cannabis de kans op autisme, schizofrenie en risicovol gedrag vergroot. Eerder werd al aangetoond dat schizofrenie en cannabisgebruik mogelijk samenhangen. Dit onderzoek heeft echter ook aangetoond dat symptomen van schizofrenie kunnen leiden tot een grotere kans op gebruik van cannabis. Het is mogelijk dat psychiatrische patiënten cannabis gebruiken als zelfmedicatie. Het kan hen bijvoorbeeld kalm maken of hun angstaanval in bedwang houden.

Door: Redactie Nationale Zorggids