Normal_internet__pc__muis__computer__ict

De gemeente Tynaarlo in Drenthe heeft per ongeluk een veiligheidsrapport over een beschermde woonvorm in Wijster openbaar gepubliceerd terwijl dit niet de bedoeling was. Cliënten van de woonvorm, mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) of depressie, vonden het rapport zelf. Hoewel er geen namen van bewoners in stonden, kon informatie toch naar individuele personen worden herleid. Dit meldt NOS.

In het rapport wordt onder andere gesproken over de brandveiligheid waar de gebouwen niet aan voldoen en het feit dat een bewoner in een kippenschuur woont. “De kippenschuur is na een brand gerenoveerd tot woning”, stelt directrice Saskia Ritsma. Over het feit dat haar toen 90-jarige moeder 24-uurzorg op zich nam, zegt Ritsma dat haar moeder inderdaad aanwezig was maar dat zelf drie meter verderop sliep met de telefoon naast haar kussen.

Veel cliënten hebben vragen over het rapport. Ook zeggen ze dat de informatie makkelijk terug te leiden is naar medebewoners. De namen van de directrice en haar ex-partner staan in het rapport, maar de namen van bewoners niet.

Contracten opgezegd

Gemeente Tynaarlo zegt dat het document per ongeluk op de website is terecht gekomen. Er is geprobeerd om het document te verwijderen, maar dat leek niet te lukken. Inmiddels is het rapport niet meer online te vinden. De zorginstelling verloor zorgcontracten met de gemeenten Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. De zorg die geleverd werd, was niet de zorg die is afgesproken.

Door: Redactie Nationale Zorggids