Normal_normal_depressie__angst__depressief__ggz

Er is in Nederland te weinig kennis over de geestelijke gezondheid van jongeren. Hierdoor krijgen zij niet de zorg die zij nodig hebben, zegt hoogleraar Marloes Kleinjan van de Universiteit Utrecht. Dit meldt Algemeen Dagblad.

“Als je nu aan mij vraagt hoeveel jongeren in Nederland een depressie hebben, kan ik je dat antwoord niet geven. We missen hele belangrijke gegevens”, zegt Kleinjan die wil dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de geestelijke gezondheid van jongeren. Want alleen dan kan de zorg aan deze doelgroep verbeteren en kunnen ernstigere problemen voorkomen worden.

Het aantal suïcidegevallen onder jongeren neemt de afgelopen jaren toe. Deze stijging moet worden tegengegaan, vindt Kleinjan. Net als de toename van het aantal jongeren met  een burn-out, maar dat kan alleen als er meer wordt ingezet op preventie van psychische problemen en daar is niet genoeg kennis over. Het is daarom belangrijk om een studie op te zetten die duidelijk moet maken in welke gevallen welke preventiemiddelen worden gebruikt en welke middelen effectief zijn. “Zo kunnen we preventiemiddelen en behandelingen beter aan laten sluiten en op maat maken voor ieder kind.”

Door: Redactie Nationale Zorggids