Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bezocht tussen september 2017 – mei 2018 veertien crisisdiensten verspreid over het land. De bezochte crisisdiensten voldoen aan de huidige veldnormen om goede en veilige zorg te bieden. Richtlijnen, protocollen en werkinstructies waren op orde en medewerkers van de crisisdienst konden hiermee uit de voeten. De crisisdiensten waren goed bereikbaar en de beschikbaarheid van deskundige medewerkers was op orde. De inspectie onderzocht mogelijke risico’s bij crisisdiensten naar aanleiding van de maatschappelijke aandacht voor personen met verward gedrag en incidentmeldingen bij de inspectie. Dit meldt IGJ. 

Na toezicht heeft de inspectie enkele diensten gevraagd verbetermaatregelen te treffen op het gebied van medicatiebeleid, scholingsbeleid, melden van incidenten in de zorg en het naleven van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast zal kwaliteit van de crisiszorg in de toekomst verder verbeteren door een goede implementatie van de nieuwe landelijke module Acute Psychiatrie.

Het wordt een uitdaging voor crisisdiensten om deze module te implementeren omdat dit veranderingen van de organisatie en inhoud van de zorg vraagt. Ten slotte kan het dreigend tekort aan medewerkers in de crisisdienst de kwaliteit van zorg in de toekomst bemoeilijken.

Geen reden voor handhavingsmaatregelen

De inspectie zag geen reden handhavingsmaatregelen te treffen en gaat er vanuit dat raden van bestuur en management van crisisdiensten op basis van de inspectiebevindingen voortvarend de zorg verder verbeteren.