Normal_ambulance_3

De gemeente Amsterdam gaat 24 uur per dag en zeven dagen per week een psycholance beschikbaar stellen voor mensen met verward gedrag. Dit blijkt uit de eindrapportage over de landelijke aanpak van verwarde mensen. De psycholance werd als project gelanceerd en is nu vast inzetbaar in de hoofdstad. Verwarde personen kunnen zo sneller naar een locatie gebracht worden waar zij de juiste zorg krijgen. Dit meldt NU.nl.

Vorige week werd de eindrapportage gepubliceerd door Schakelteam Personen met Verward Gedrag. De psycholance krijgt een vaste plek in de hulpverlening in Amsterdam. Een psycholance ziet er van de buitenkant uit als een reguliere ambulance, maar heeft van binnen een andere opzet. Zo zit er weinig medische apparatuur in het voertuig en is het van binnen wit en ruim. Hierdoor kan de verwarde persoon in een neutrale omgeving vervoerd worden en is het ook meer oog voor de veiligheid van de hulpverlener.

Voorheen in politieauto

Voorheen werden verwarde personen door een politieauto naar het politiebureau gebracht. In Nederland rijden steeds meer psycholances om te voorkomen dat deze mensen in een cel eindigen om tot rust te komen. Zij hebben er meer baat bij om direct naar een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) gebracht te worden.

De psycholance in Amsterdam is niet het enige waar op dit moment aan gewerkt wordt. Zo wordt er door GGZ Ingeeft gekeken naar een manier om buitenlandse patiënten terug naar huis te sturen nadat ze zijn opgenomen in Amsterdam. Zo wordt een handelswijze ontwikkeld waarmee een verzorgd persoon weer thuis te krijgen is.

Door: Redactie Nationale Zorggids