Normal_justitie__rechtbank

Mogelijk komt er een nieuw onderzoek dat moet uitzoeken in hoeverre het adhd-medicijn Ritalin invloed heeft gehad bij een fatale steekpartij in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugal. Dit gebeurde vorig jaar februari toen een 45-jarige cliënt een schaar in zijn bezit kreeg en daarmee een medewerker doodde. Volgens hem heeft Ritalin geleid tot het gewelddadige gedrag. Dit meldt Skipr.

Michel T. kocht Ritalin van medepatiënten en snoof dit vervolgens via zijn neus. Het onderzoek dat mogelijk wordt uitgevoerd moet duidelijkheid geven over de invloed van het geneesmiddel toen hij de medewerkers van De Kijvelanden doodstak. Het Openbaar Ministerie (OM) probeert het onderzoek tegen te houden omdat de verdachte hiervoor opnieuw het middel toegediend moet krijgen en daar risico’s aan verbonden zijn voor zichzelf, andere patiënten en medewerkers van de tbs-kliniek.

Veiligheidsrisico’s

De officier van justitie stelt dat de noodzaak van dergelijk onderzoek niet vast staat en dat men wellicht nooit zal kunnen achterhalen welk effect Ritalin heeft gehad. “En moeten wij het als overheid wel willen dat hij dit middel toegediend krijgt en hem dus blootstellen aan veiligheidsrisico’s”, aldus de officies van justitie. Het OM heeft de rechtbank daarom gevraagd om het onderzoek niet uit te laten voeren.

De rechtbank draagt dit besluit over aan de rechter-commissaris. Hierover wordt vandaag gesproken in de rechtbank. Onduidelijk is of er dan ook direct een uitspraak komt over het wel of niet uitvoeren van het onderzoek. Ook wanneer de strafzaak van de verdachte verder gaat, is afhankelijk van dit besluit.

Door: Redactie Nationale Zorggids