Normal_vgz_zorgverzekering

Mindfulness vindt steeds meer zijn weg in de Nederlandse gezondheidszorg en meer en meer Nederlanders maken gebruik van mindfulness oefeningen en trainingen bij licht-depressieve en burn-out klachten. Zorgverzekeraar VGZ ziet in een jaar tijd een stijging van 20 procent van het aantal mensen dat gebruik maakt van een mindfulness training. Daarnaast is sinds 2015 het aantal gebruikers van de VGZ mindfulness app zelfs met 40 procent gestegen. Dit meldt VGZ.

Mindfulness is de trend van de laatste jaren. Mindfulness zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel zitten en gezonder leven. De mindfulness-app is al jaren een van de meest gedownloade gratis zorgapps van Nederland. Het aantal gebruikers van de app is sinds 2015 met 40 procent gestegen, naar ruim 40.000 gebruikers per maand.

App wetenschappelijk onderzocht

Daarnaast heeft VGZ de app wetenschappelijk laten onderzoeken. Uit dit onderzoek van de UvA blijkt dat de gebruikers baat hebben bij de app. Mensen die de app niet gebruiken, hebben meetbaar vaker last van negatieve psychologische en sociale factoren en hebben vaker psychische klachten. De gebruikers van de Mindfulness Coach ervaren het gebruik van de app als zinvol en prettig, en zouden de app aanraden aan vrienden of bekenden. De app wordt eveneens door verschillende professionals, zoals psychologenpraktijken geadviseerd, aldus de zorgverzekeraar. 

Ook mindfulness-trainingen worden populairder. Het aantal trainingen dat wordt gevolgd is in een jaar tijd gestegen met meer dan 20 procent. De verwachting is gezien de meest recente cijfers dat de stijgende trend zich in 2018 voortzet.

Mindfulness draagt bij aan gezonder en gelukkiger Nederland

VGZ juicht de groeiende populariteit van mindfulness toe. Het draagt bij aan tegengaan en voorkomen van onnodig medicijngebruik en een gezonder en gelukkiger Nederland. Daarom heeft VGZ de mindfulness app geactualiseerd en uitgebreid en worden huisartsen, onder andere middels informatiebijeenkomsten, gestimuleerd mindfulness voor te schrijven. Vijf jaar geleden nam VGZ als eerste een vergoeding voor mindfulness-trainingen (bij beginnende burn-out klachten) op. Volgend jaar worden de mindfulness trainingen volledig vergoed vanuit alle aanvullende pakketten van VGZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids