Normal_joop_en_ingrid

Veel mensen maken in hun leven ooit een traumatische ervaring mee: bijvoorbeeld een overval, verkeersongeluk of verkrachting. Het meemaken van zo’n schokkende gebeurtenis kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis, oftewel PTSS. Dat heeft vaak niet alleen grote gevolgen voor henzelf, maar ook voor familie en naasten.

Patiënten met nachtmerries, herbelevingen, zelfmoordneigingen; psychiater Joop de Jong en klinisch psycholoog Ingrid Wigard, beiden specialismeleider van PsyQ psychotrauma, horen vaak heftige verhalen in hun spreekkamers.

“Deze mensen zijn vaak radeloos. Niet alleen zitten ze met zichzelf in de knoop; de gevolgen voor hun gezin zijn vaak enorm.” Typische klachten die bij een posttraumatische stressstoornis horen zijn onder meer prikkelbaarheid en boosheid. Wigard: “Je kunt je voorstellen dat iemand een ander persoon wordt als hij PTSS heeft en misschien snel(ler) geneigd is uit te vallen dan voorheen. Daarnaast zien we vaak dat iemand met posttraumatische stress slecht slaapt, de concentratie verliest en zich ziek meldt bij zijn werkgever. Dat zorgt voor conflicten en wrijving met de partner én met de kinderen."

Omgaan met iemand met PTSS

Vaak vinden patiënten het moeilijk om met hun partner te praten over hun PTSS. Daardoor ontstaat uiteindelijk verwijdering en onbegrip. De Jong: “Als therapeut kunnen wij zowel de partner als de patiëntvoorlichting geven over de behandeling die iemand krijgt. In veel gevallen is dat EMDR of Imaginaire Exposure. Daarnaast kunnen we tips geven om iemand met PTSS te helpen of ondersteunen.”

Een naaste stimuleren om hulp te zoeken is de eerste stap, maar wat zijn de vervolgstappen? Wigard: “Ik raad altijd aan om geduld te hebben met iemand die aan PTSS lijdt. Heb geduld, wacht de behandeling af en verwacht niet teveel resultaat op de korte termijn. Verder is het belangrijk dat je aandacht houdt voor je eigen welzijn."

Lees het volledige artikel op de website van PsyQ.

(Dit is een advertorial van PsyQ)