Normal_rss_entry-155306

Apple doneert duizend smartwatches aan de wetenschap. Ze worden gebruikt voor een onderzoek naar eetstoornissen van de universiteit van North Carolina, meldt de zender CNBC.

De onderzoekers bestuderen mensen met boulimia nervosa. Die hebben af en toe last van eetbuien en gaan dan na overmatig eten opzettelijk braken of extreem sporten. De duizend proefkonijnen krijgen allemaal een gratis Apple Watch. Die moeten ze een maand dragen. De onderzoekers willen onder meer weten zien of hun hartslag omhooggaat voordat ze een eetbui krijgen. Dat kan helpen om zo'n bui te voorspellen.

Minder vaak boulimia nervosa in Nederland 

In 2016 onderzocht psychiater Frédérique Smink boulimia nervosa in Nederland. Het aantal gevallen van de ziekte is de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van anorexia nervosa blijft daarentegen stabiel. Mogelijke verklaring is dat boulimia gevoeliger is voor socioculturele veranderingen, zoals een toename van overgewicht in de samenleving.  

Overgewicht is dus ‘normaler’ geworden. Dit vermindert mogelijk de druk om te compenseren voor eetbuien. Dit compensatiegedrag is juist de kern van boulimia nervosa. Andere ontwikkelingen die mogelijk aan de daling hebben bijgedragen zijn de opkomst van preventiemaatregelen en zelfhulp, versterkt door de snelle uitbreiding van toegang tot het internet. 

Door: ANP en redactie Nationale Zorggids