Logo_mind_verslaving_logo

Vandaag lanceert staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het platform www.mindverslaving.nl. Dit platform is een initiatief van MIND, Stichting het Zwarte Gat en Stichting Naast. Het Platform brengt mensen met een verslaving en hun naasten met elkaar in contact. Dit meldt MIND. 

Op verslaving rust in Nederland een groot taboe. Veel mensen schamen zich en zoeken te laat hulp. Hierdoor nemen hun psychische en maatschappelijke problemen toe. Ook is de kans op terugval na een behandeling groot: tot 70 procent van de mensen valt binnen drie maanden terug in de verslaving. Veel mensen vallen in een ‘zwart gat’: het lukt vaak niet om het contact met naasten en familie op te pakken, een (nieuw) sociaal netwerk op te bouwen en werk of een zinvolle dagbesteding te vinden. 

Samenwerking verbeteren

De samenwerking tussen de ggz-sector, gemeenten en sociale partners moet verbeteren en cliëntenorganisaties moeten hierin beter worden gehoord. “Het UWV en gemeenten moeten wakker geschud worden: betaald of onbetaald werk is belangrijk om je nuttig te voelen en waardering te krijgen. Iedereen heeft recht op een perspectief, ook mensen met een verslavingsachtergrond”, zegt Cees Keuch van Stichting het Zwarte Gat. 

Als mensen verslaafd zijn verandert hun gedrag. Dat beaamt ook Veronica Risch van Stichting Naast. Voor haar is het van belang dat er een platform is waar familieleden en naasten van verslaafden elkaar kunnen vinden om steun te krijgen en ervaringen uit te wisselen.

MIND Verslaving

Om meer impact te creëren, slaan MIND, Stichting het Zwarte Gat en Stichting Naast de handen ineen met de lancering van ‘MIND Verslaving’. Op de website MIND Verslaving staan ervaringsverhalen van mensen die worstelen met een verslavingsprobleem. Ook vind je er ervaringen van familieleden en naasten en antwoord op de vraag: wat heeft hen geholpen bij herstel? 

Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 80 procent van de mensen die verslaafd is, ook een psychische aandoening heeft. Andersom blijkt dat ongeveer 40 procent van de mensen met een psychische aandoening ook te maken heeft met verslavingsproblematiek. “De zorg en mogelijkheden voor mensen met verslavingsproblematiek en een psychische aandoening schieten vaak tekort” zegt Marjan ter Avest, directeur van MIND. 

Door: Redactie Nationale Zorggids