Normal_maxima

Hare Majesteit Koningin Máxima is vrijdagmiddag 2 november in Amsterdam aanwezig bij de vrijwilligersdag ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van stichting 113 Zelfmoordpreventie. De landelijke organisatie staat met de hulplijn mensen bij die aan zelfmoord denken. Dit meldt Koninklijk Huis.

Tijdens de vrijwilligersdag komen vrijwilligers en medewerkers samen om over hun werk te spreken, stil te staan bij ontwikkelingen en training te volgen. Ook wordt de ‘113 Vraag Maar’ app gelanceerd. De app leert naasten en betrokkenen op een eenvoudige manier hoe je een gesprek kunt voeren met iemand die aan zelfmoord denkt. Koningin Máxima is aanwezig bij de lancering van de app, spreekt met vrijwilligers, medewerkers en trainers over hun werk en bezoekt het callcenter waar vrijwilligers en stagiairs de telefoon- en chatgesprekken voeren.

Anoniem praten of chatten

Bij de hulplijn kunnen mensen met gedachten aan zelfmoord anoniem praten of chatten met geschoolde vrijwilligers en stagiairs. De organisatie biedt naast de hulplijn kosteloos anoniem therapie en doet wetenschappelijk onderzoek. Ook werkt zij samen met maatschappelijke organisaties en geeft zij scholing aan professionals. In Nederland sterven gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfmoord. Jaarlijks voert de hulplijn meer dan 50.000 telefoon- en chatgesprekken met mensen die hulp nodig hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids