Normal_groep_handen

De verslavingszorg maakt nauwelijks nog gebruik van zelfhulpgroepen, terwijl patiënten er zelfredzamer van worden. Dick Trubendorffer van verslavingszorginstelling Trubendorffer vindt dat verslaafde patiënten verplicht onderworpen moeten worden aan zelfhulpgroepen zodat zij hun verslaving onder meer dankzij contact met anderen kunnen overwinnen. Dit meldt Skipr. 

“Behandelaren stappen te snel over het belang van contact en het hebben van een sociaal netwerk heen. Hierdoor blijven patiënten onnodig lang hangen in een slachtofferrol en maken te weinig patiënten de stap van patiënt naar cliënt”, legt Trubendorffer uit.

Met zelfhulpgroepen kan dit bereikt worden. Met zelfhulpgroepen stapt een patiënt gemakkelijker uit de slachtofferrol en wordt hij zelfredzamer, zegt Trubendorffer. Twee componenten die het overwinnen van een verslaving gemakkelijker maken.

Verslavingszorg onder voorwaarden vergoeden 

De ggz-professional denkt dat zorgverzekeraars een grote rol kunnen spelen in het beschikbaar stellen van zelfhulpgroepen. Patiënten zouden bijvoorbeeld alleen recht hebben op vergoede geestelijke gezondheidszorg als zij deelnemen aan een zelfhulpgroep. 

Door: Redactie Nationale Zorggids