Normal_normal_cocaine_drugs

De designerdrug genaamd 3-MMC is niet verboden, ondanks de levensbedreigende bijwerkingen. Diverse webshops verkopen lustopwekkers waarin het stofje zit, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van EenVandaag. De potjes waarin de designerdrug zit, worden verkocht als 100 procent natuurlijk, veilig en verantwoord. Verkopers blijken zelf niet op de hoogte te zijn van de inhoud. Dit meldt EenVandaag. 

3-MMC lijkt op amfetamine en heeft hetzelfde effect als amfetamine en MDMA, beide verboden drugs. Wie 3-MMC gebruikt wordt vrijer en legt gemakkelijker contact met andere mensen. De designerdrug kan ook zorgen voor hallucinaties, angstaanvallen, een verhoogde bloeddruk en een snellere hartstlag. Toxicoloog Remco Westerink voerde het onderzoek voor EenVandaag uit en waarschuwt voor deze levensbedreigende effecten.

De NVWA is inmiddels ingelicht over het onderzoek met de voedingssupplementen en gaat de drie middelen analyseren. Mocht inderdaad blijken dat de producten de wet overtreden, neemt de NVWA maatregelen.

Het grootste probleem is dat de mensen die deze lustopwekkers of voedingssupplementen kopen, vaak niet weten dat er drugs in zitten. Zelfs de verkopers lijken er niet van op de hoogte te zijn. EenVandaag nam met enkele van hen contact op en de helft heeft de middelen inmiddels niet meer in de verkoop. Eén importeur zegt niet te weten dat er drugs in zit, hij dacht 100 procent natuurlijk producten het land binnen te halen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids