Normal_spoor

Vanaf 2019 kunnen treinmachinisten bij hun herkeuring rekenen op een uitgebreidere psychologische test. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil voorkomen dat machinisten die psychische problemen hebben een gevaar vormen op het spoor. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Machinisten en andere medewerkers op het spoor krijgen al een psychologische test, maar de keuring wordt vanaf volgend jaar uitgebreid met screening op psychosen of andere kritische stoornissen. “Al dan niet samenhangend met een bipolaire stoornis of manie, maken deze stoornissen iemand meestal ongeschikt voor de uitoefening van een veiligheidsfunctie. Overleg met dan wel nader onderzoek door een arts-deskundige, is noodzakelijk”, zo is te lezen in de nieuwe regels van het ministerie.

Niet alle machinisten hoeven per direct een herkeuring te ondergaan. Wie recentelijk gekeurd is, hoeft niet op 1 januari klaar te staan voor een nieuwe keuring. Pas als een machinist officieel weer heen moet, dan gaan de nieuwe regels in. 

Door: Redactie Nationale Zorggids