Normal_justitie__rechtbank

Een man die tijdens een psychose een verpleegkundige in het UMC Utrecht neerstak, hoeft niet langer in de gevangenis te blijven. Wel moet hij een jaar lang behandeld worden in een psychiatrisch ziekenhuis, aldus de rechtbank Midden-Nederland. Afgelopen zomer stopte hij met zijn medicijnen en zag hij geen ander oplossing dan het neersteken van zijn verpleegkundige om aandacht te vragen voor zijn problemen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De officier van justitie eiste overigens ook geen celstraf, maar wel een verplichte opname. Hier stemt de rechtbank mee in. De verdachte wilde terug naar begeleid wonen, maar daar ziet de rechter voorlopig vanaf. Eerst moet hij een jaar lang behandeld en begeleid worden in een psychiatrisch ziekenhuis.

Afgelopen juli werd de verpleegkundige aangevallen met twee vorken. Ze raakte gewond aan haar sleutelbeen, maar de slagader werd daarbij niet geraakt. De verdachte stond oorspronkelijk in de rechtbank voor poging tot zware mishandeling, maar vanwege zijn psychotische toestand destijds is geen celstraf geëist. 

Door: Redactie Nationale Zorggids