Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

Van 12 tot en met 15 november is het de Week van de Werkstress. In deze vijfde editie staat werkplezier centraal. Steeds meer werknemers kampen met werkstress. Waar in 2015 nog 16 procent van het verzuim door werkstress kwam, is dat percentage nu gestegen naar 20 procent. Nog eens 16 procent van de Nederlandse werknemers kampt met burn-outklachten. Dit meldt ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Het verzuim door werkstress kostte Nederland in 2016 nog 2,5 miljard euro. Werknemers krijgen weinig steun van hun leidinggevende en vinden dat diezelfde leidinggevende het welzijn van zijn or haar medewerkers niet in het vizier heeft. Werknemers zouden veel baat hebben bij een betrokken manager of baas die oprechte aandacht geeft en waardering uit voor het werk. Bovendien blijkt uit onderzoek dat werknemers op zoek zijn naar autonomie en belang hechten aan de juiste persoon op de juiste plek en flexibele werktijden.

Werkplezier bevorderen

Honderden bedrijven besteden deze week aandacht aan plezier op de werkvloer en organiseren daarvoor allerlei activiteiten. Er vinden onder meer workshops plaats en sportevenementen. 

Zorgen ArboNed

ArboNed maakt zich zorgen om het toenemende aantal Nederlanders dat door een burn-out of ander aanverwant probleem thuis komt te zitten. Zo’n 34 procent van de langdurig zieken heeft psychische klachten en zit daarom thuis. In 2016 stond dat percentage nog op 30. ArboNed ziet ook dat thuiszittende werknemers steeds langer ziek zijn, zo meldde de organisatie vorige week.

Door: Redactie Nationale Zorggids