Logo_logo_novadic_kentron_verslavingszorg

De relatief nieuwe drug phenibut is vrij verkrijgbaar op internet en dat kan voor grote problemen zorgen. Daarvoor waarschuwen verslavingszorginstellingen in Noord-Brabant en Oost-Nederland. De poeder wordt verkocht als voedingssupplement maar is verwant aan de verboden drugs ghb. Dit meldt Volkskrant.

Phenibut kan een zeer verslavende werking hebben en wordt vergeleken met de drug ghb. Het verdooft het centrale zenuwstelsel net als ghb, wat onder andere emoties en angsten vermindert. Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron deed onderzoek naar het gebruik van het middel door met achttien gebruikers te spreken. Over de nieuwe drug is nog niet veel bekend, waar de instelling verandering in wil brengen.

Heftige ontwenningsverschijnselen

Uit gesprekken met de gebruikers blijkt dat vooral het verslavingspotentieel gevaarlijk is. Net als bij ghb zijn de ontwenningsverschijnselen onder andere hevige angstaanvallen, trillen, zweten en slaapproblemen. Er zijn al enkele gebruikers in de kliniek beland door gebruik van phenibut. “Er is nog weinig bekend over de effecten en de risico’s van het middel. De vraag is ook of phenibut niet gewoon thuis hoort op de lijst van verboden drugs”, aldus Alex van Dongen van Novadic-Kentron in Breda.

Onwetende klanten

Doordat het nieuwe middel zo op ghb lijkt, gebruiken ghb-gebruikers phenibut om af te kicken van ghb. Het probleem is echter dat zij uiteindelijk aan phenibut verslaafd raken. “Ze gaan zelf voor doktertje spelen, maar dat is levensgevaarlijk”, aldus Van Dongen. Echter worden ook niet-drugsgebruikers in een gevaarlijke positie gebracht. Op de website kan het middel gekocht worden als supplement tijdens het sporten of als relaxmiddel bij sociale gelegenheden. Klanten hebben geen idee dat zij een zeer verslavende drug kopen. Consumenten zouden daarom veel beter voorgelicht moeten worden over de risico’s en het verslavingspotentieel.

Door: Redactie Nationale Zorggids