Normal_wiet__cannabis__joint__blowen_

Het plan om te experimenten met gereguleerde wietteelt zou zomaar eens kunnen mislukken nu bijna geen enkele gemeente nog interesse heeft om deel te nemen. Het doel van het experiment is om wietteelt uit de criminaliteit te halen en de kwaliteit van het product te kunnen testen. Beestjes en pesticides komen voor in wiet, waarvan de gevolgen voor de gezondheid niet geheel bekend zijn. Tien gemeenten zijn nodig om de proef te laten starten, maar door zeer strenge regels zien veel gemeenten dat niet zitten. Dit meldt Trouw. 

Een aantal geselecteerde telers mogen legaal, onder strenge voorwaarden, leveren aan coffeeshops in de deelnemende gemeenten. In eerste instantie stonden gemeenten in de rij om deel te mogen nemen aan het landelijke experiment. De tien benodigde gemeenten worden begin volgend jaar gekozen, maar zoals het nu lijkt zijn er niet eens tien gemeenten die deel willen nemen. Naast de strenge regels geldt ook een moraal bezwaar. De proef duurt vier jaar met maximaal een half jaar verlenging. Na die periode moeten coffeeshops weer terug naar illegale telers. “Dat is immoreel”, zegt Paul Depla, burgemeester van Breda.

Gezondheidsrisico’s van pesticides

Het kopen van wiet in een coffeeshop is legaal, maar coffeeshops kunnen zelf niet op een legale manier hun wiet inkopen. Dit werkt criminaliteit in de hand. Bovendien is het zo dat de wiet op deze manier op geen enkele wijze getest wordt. Het gebruik van pesticides op de planten blijft doorgaan en dat wordt door de roker geïnhaleerd. De gezondheidsrisico’s hiervan zijn niet goed onderzocht, omdat alleen is gekeken naar pesticides die men binnenkrijgt via groente en fruit. Inhalatie kan echter voor andere problemen zorgen.

Op dit moment is het niet legaal om recreatieve wiet te testen op de aanwezigheid van deze pesticides, beestjes en zand. Alleen medicinale wiet staat onder controle. Mensen die wiet roken, waar ook veel jongeren onder vallen, hebben zo geen inzicht in het product dat zij roken. Het landelijke wietexperiment zou er voor kunnen zorgen dat ook die wiet gecontroleerd wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids