Normal_rss_entry-161492

Michael P., veroordeeld voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber, wil meerdere getuigen horen die betrokken waren bij zijn arrestatie. Daarbij heeft hij naar eigen zeggen klappen gekregen en is hij doelbewust niet op zijn rechten gewezen. Voor dit vormverzuim wil hij strafvermindering krijgen, betoogde zijn advocaat Niels Dorrestein. P. werd afgelopen juli veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs.

Bij de arrestatie van P. is besloten hem "op indringende wijze" te vragen naar de verblijfplaats van Faber en hem niet eerst op zijn rechten te wijzen. Dat gebeurde omdat de 25-jarige studente misschien nog in leven kon zijn. Dorrestein wil daarover onder anderen de hoofdofficier van het parket Midden-Nederland, de officier van justitie en de teamchef van de politie horen.

In het gerechtshof in Arnhem is donderdag een zogeheten regiezitting van het hoger beroep. Hierin worden de onderzoekswensen behandeld, de zaak komt nog niet inhoudelijk aan de orde. Het Openbaar Ministerie ziet geen enkele reden om mensen van justitie en politie te horen. "Als er iemand onmenselijk behandeld is en als er iemand gemarteld is, dan is het Anne." Volgens de advocaat-generaal gaat dit hoger beroep niet om politieagenten die "in het verdachtenbankje" moeten gaan zitten.

Het gerechtshof beslist later over de ingediende onderzoekswensen.

P. had destijds aangifte gedaan tegen zijn arrestatie. Die zaak werd door het OM geseponeerd. De advocaten van P. leggen zich daar echter niet bij neer en hebben het gerechtshof in Amsterdam gevraagd alsnog tot vervolging over te gaan. Daarover moet nog een beslissing genomen worden.

Door: ANP