Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Wie een milde depressie heeft, hoeft hiervoor niet meteen behandeling te ondergaan. Een milde depressie kan op natuurlijk wijze genezen, zonder de tussenkomst van de medische wereld. Hoogleraar Pim Cuijpers vindt dat het minder vanzelfsprekend moet worden om patiënten meteen in therapie te laten gaan of pillen voor te schrijven. Dit meldt de Volkskrant. 

“Patiënten moeten beter voorgelicht worden over het bescheiden effect van gesprekstherapie en medicatie. Anders kunnen ze geen goede afweging maken”, zegt Cuijpers die zich specialiseert in effectiviteit van behandelingen voor psychische problemen.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op spontane genezing van een milde depressie op 30 tot 40 procent staat. Is er gesprekstherapie of medicatie in het spel, dan verhoogt de kans op genezing, ofwel flinke vermindering van de klachten, naar 54 procent. Volgens Cuijpers valt er eigenlijk nauwelijks winst te behalen met therapie of medicijnen. Als het echt om een milde depressie gaat, dan zou de patiënt zo’n drie maanden kunnen wachten en kijken of de klachten vanzelf minder worden. Medicijnen zorgen voor veel bijwerkingen en er is geen garantie op beter worden.

Cuijpers vindt dat patiënten dit moeten weten om zo een weloverwogen keuze te maken. Huisartsen en therapeuten zetten nu nog te veel in op therapie of medicatie, want dat is zogezegd wetenschappelijk bewezen. Wat Cuijpers zich afvraagt is of de professionals wel weten hoe effectief depressiebehandelingen in de werkelijkheid zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids