Normal_xtc

De vader van de 17-jarige Lisa die dit weekend is overleden door een teveel aan mdma wil jongeren waarschuwen. Hij hoopt met zijn noodkreet te kunnen voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Dit meldt de Telegraaf.

De tiener ging afgelopen zaterdag op stap, zoals ze wel vaker deed, maar eindigde op een fout feestje. Daar slikte ze mdma in kristalvorm. “De stof is ineens aangeslagen, vermoeden we, waarna ze snel oververhit is geraakt. Het lukte niet meer om haar te koelen. Ze is tussen twee broeders in zelf naar de ambulance gelopen, ook zelf erin gestapt, maar al snel viel haar hartslag weg”, zegt vader Frans Plukker.

Ongeveer vijf jaar geleden overleed een 16-jarig meisje nadat ze een vervuilde xtc-pil slikte. Nu er alweer een jonge meid is overleden, komen herinnert haar moeder zich die tijd. Ook zij vindt dat er meer gedaan moet worden tegen drugsgebruik onder jongeren. Pillen zijn gemakkelijk verkrijgbaar, zegt ze. En ook nog eens goedkoop. Moeder Monique Klomp hoopt dat de overheid actie onderneemt en dat scholen verplicht worden om meer voorlichting te geven.

Steeds zwaardere xtc-pillen

Het Trimbos-instituut ziet dat de markt verandert. Er zijn steeds sterkere xtc-pillen beschikbaar. Waar pillen voorheen nog 80 tot 100 milligram mdma bevatten, stoppen drugsproducenten er nu vaak het dubbele in. 

Door: Redactie Nationale Zorggids